Den norske statsminister, Jonas Gahr Støre, tv., og Yaras koncernchef, Svein Tore Holsether åbnedeEuropas hidtil største Powerto-X anlæg i mandags i Porsgrunn, Norge. Yara har allerede leveret de første ton gødning baseret på brint fra anlægget.
Det største Power-to-X baserede brintanlæg i Europa blev mandag indviet af den norske statsminister. Der er tale om et 24 MW anlæg i Porsgrunn sydøst for Oslo, hvor brinten produceres ved elektrolyse af vand med vedvarende energi, der erstatter naturgas som råmateriale.
Anlægget vil årligt reducere CO2-udledningen med 40.000 ton.
- Det er et banebrydende projekt og et vidnesbyrd om vores mission om ansvarligt at brødføde verden og beskytte vores fælles planet. Vi er meget glade for at have leveret de første ton CO2 reduceret gødning til Lantmännen, et partnerskab, der tjener som et konkret eksempel på, hvordan samarbejde på tværs af hele fødevareværdikæden er nødvendigt for at reducere CO2 udledninger. Sammen har vi taget dette vigtige skridt mod at reducere CO2 udledning i en ellers ganske svær sektor, siger Svein Tore Holsether, koncernchef for Yara i en pressemeddelelse.
Den CO2 reducerede gødning, anlægget skal producere, vil være en del af en ny portefølje kaldet ’Yara Climate Choice’. Disse løsninger bidrager til at CO2-reducere i fødevareværdikæden og dermed reducere klimapåvirkningen.
CO2 reduceret gødning i Danmark
I Danmark ser teamet, der arbejder med at introducere gødning produceret på Power-to-X-teknologi, stolt mod Norge, da anlægget nu gør det muligt at kunne levere CO2 reduceret gødning til de danske samarbejdspartnere, der ønsker at skabe grønne fødevareværdikæder.
- Vi har længe arbejdet seriøst på at finde muligheder for at
skabe samarbejder på tværs af værdikæderne, hvor vi kan bruge klimavenlige løsninger, der kan kommercialiseres. Dette anlæg gør det arbejde markant lettere.
Trods det, at politikerne ikke ser ud til at skabe positive incitamenter for brug at den CO2 reducerede gødning, så skal vi stadig finde måder, hvorpå vi troværdigt kan markedsføre klimareduktioner i værdikæden. Og allerede nu kan vi levere gødning til de pilot- eller forsøgsprojekter, som samarbejdspartnere vil sætte i gang på den korte bane, fortæller Jens Jakob Larsen, kommerciel direktør i Yara Danmark.
CCS – et andet klimaværktøj til Yaras portefølje
Ud over gødning, produceret med Power-to-X anlæg som det fra Herøya, vil gødning, der er produceret ved hjælp af ’Carbon Capture Storage’ (CCS), være en stor del af Yaras portefølje fremover.
- Ammoniak, produceret på Power-to-X, er en vigtig del af puslespillet med at erstatte fossile brændsler, men at udvikle det i skala tager tid. Da verden hurtigt nærmer sig 2030, arbejder vi også på at producere ammoniak med CCS for at muliggøre brintøkonomien og udvikle de nye markeder for lav-emissionsammoniak, siger Hans Olav Raen, CEO for Yara Clean Ammonia.
I 2023 underskrev Yara en bindende CO2-transport- og -lagringsaftale med Northern Lights, verdens første tværnationale CCS-aftale sat i drift. Yara sigter mod at reducere sine årlige CO2-udledninger med 800.000 tons fra ammoniakproduktionen på Yara Sluiskil via denne aftale.
Yara evaluerer desuden et til to storskala lav-emissions ammoniakproduktionsprojekter via CCS i USA.
Kilde: Grovvarenyt