Peter Kim Petersen 44 år startede sit nye job pr. 1. august.
Det er ikke helt korrekt, da han officielt er tiltrådt, men lige skal færdiggøre nogle få opgaver på sin arbejdsplads i Norge, inden han vender hjem til Danmark.
Olie skiftes ud med gas
Peter Kim Petersen begyndte sit arbejdsliv på havet, blev ansat hos Mærsk Line i en tidlig alder og har arbejdsmæssigt været rundt i det meste af verdenen. Bortset korte perioder med konsulentarbejde, har Mærsk-koncernen alle årene været udgangspunktet for arbejdslivet.
Familien har boet i Stavanger gennem flere år, men han kommer oprindeligt fra Horsens.
Han er norsk gift, og da de mødtes, boede hun i København, mens han selv arbejdede i Nordens olieby nummer 1. Norges fjerdestørste by, Stavanger.
Danmark har aldrig helt været opgivet og han har stadig opretholdt sin adresse i Sdr. Stenderup ved Kolding.
Han afløser Claus L. Mikkelsen, hos Ribe Biogas, som har været direktør af to omgange.
Det er store sko Peter Kim skal fylde ud, da Claus var meget vellidt og respekteret.
Ribe Biogas med formand Aage Lauritzen i spidsen havde gerne ventet lidt med direktørskiftet, hvilket også havde passet Peter Kim fint, men sommetider skal man springe til, når muligheden og timingen er optimalt og det var så nu.
Han og hustruen har en datter på fire år, om et par år skal hun begynde i skolen, og ægteparrets ønske var, at det skulle foregå i Danmark, derfor giver skiftet til Danmark og Ribe Biogas ikke de store udfordringer på den private front.
Livet i Danmark blev allerede planlagt, da ægteparret købte et hus i landsbyen Sdr. Stenderup ved Kolding tilbage i 2018.
Tidligt lederansvar
Han fik ledelsesansvar allerede som 28-årig, som driftsmester på olieboreplatformen Thyra Øst i Nordsøen, og siden har det ene ledelsesjob fulgt det andet.
I 2021 blev han senest ansvarlig for de hotelplatforme/offshore-hotelinstallationer, hvor de ansatte på boreplatformene bor, mens de arbejder på Nordsøen.
- Som direktør i Ribe Biogas kan jeg jo trække på min baggrund og erfaring indenfor ledelse og administration og så må jeg erkende, at biogas og hele den grønne omstilling er en spændende og udviklende branche, som jeg gerne vil være en del af, siger Peter Kim Petersen til Bioenergimagasinet.
Udfordringer og muligheder
Hos Ribe Biogas har man 15 ansatte, og den nye direktør glæder sig til, at tale med dem og være samlingspunkt i virksomheden.
- Fordelene ved at være i en mindre virksomhed, er det faktum at alle kender alle og at der derved kan skabes tætte relationer og optimal udnyttelse af kompetencerne hos hver enkelt medarbejder. Jeg ser meget frem til samarbejdet og håber vi kan bygge videre på det fundament, som Claus L. Mikkelsen har skabt, sammen med bestyrelsen, siger den nye direktør.
Meget kvalificeret
Bestyrelsesformand Aage Lauritzen er ikke i tvivl om at Peter er kvalificeret.
- Med både en HD og MBA i ledelse har han nogle værktøjer, som gør, at han kan stå i spidsen for vores nye strategi. Vi skal have udbygget biogasanlægget og skabt en produktion og afsætning for alle de synergiprodukter som er afledt af biogasproduktionen, så ambitionerne er store, hvorfor det er dejligt at få en meget kompetent daglig ledelse, siger Aage Lauritzen.
Tidligere CEO i Agri Nord Laury Kristoffersen er nyansat som kommerciel direktør i det strategiske samarbejde mellem Vrejlev Biogas og Rønnovsholm Biogas.
Laury Kristoffersen har gennem det seneste år siddet i bestyrelsen for Vrejlev Biogas.
Thomas Kjær har stået i spidsen for, at anlægget i dag er i en udvikling, hvor det er gået fra et mindre gårdbiogasanlæg i sammenhæng med svineproduktion og markbrug, til et selvstændig moderne biogasanlæg med fokus på fremtidig udvikling og ser frem til samarbejdet med Laury.
- Vi har været rigtig glade for at have Laury i vores bestyrelse og ser, at der er rigtig mange steder, hvor de kompetencer, Laury har inden for ledelse, strategi og udvikling, vil kunne bringe vores organisation videre til det næste niveau. Vi ser ind i en markant vækst inden for de kommende år, lyder det fra Thomas Kjær.
- Jeg har gennem de seneste par år set, hvor svært det kan være for den almindelige borger at forstå, hvordan landbrugets reelle værdikæde ser ud. Jeg kan også konstatere, at det er svært for mange landmænd at forstå, hvordan de skal kunne sikre sig en fair andel i de værdier, der skabes via energiproduktionen, fortæller Laury Kristoffersen.
Den nye direktør har erfaret, at mange landmænd, der bl.a. på grund af alder og usikkerhed om en kommende CO2-afgifts konsekvenser, kan have meget svært ved at binde sig i 10-12 år som leverandør til et biogasselskab.
Derfor vil man introducere en fleksibel og transparent leverandørmodel i det nye strategiske samarbejde.
- For os er det vigtig, at landmanden har en reel mulighed for at få andel i værdikæden - også når den udvides med såvel biogas som pyrolyse, fastslår han.
Mikkel Stjerne Møller og Claus Lindholt Mikkelsen
Med ansættelsen af ny ledelse er biogasanlægget klar til en udviklingsrejse i krydsfeltet mellem landbrug og grøn energiproduktion.
Da Skovgaard Energy A/S sammen med 135 landmænd i leverandørforeningen ved årsskiftet snuppede Maabjerg Biogas foran næsen på CIP - Copenhagen Infrastrukture Partners – stod anlægget til at få ny ledelse.
Den daværende driftsleder stod til efter mange års solid indsats at gå på pension og de nye ejere ønskende også at få en direktør, som kunne understøtte den strategiske retning. Der skulle således både findes en ny driftsleder og ny direktør på én gang. Det er nu faldet på plads.
Ny driftsleder og direktør
Den nye driftsleder Mikkel Stjerne Møller, er uddannet maskinmester og har bl.a. arbejdet på offshore platforme for Mærsk Olie & Gas samt Kraftvarmeværket i Holstebro.
Den nye direktør er Claus Lindholt Mikkelsen, som har flere års brancheerfaring fra både Ribe Biogas, Nature Energy og Combigas. Claus er uddannet skibsmaskinist og er Cand. Mag.
- Kombinationen af ejerskabet mellem Skovgaard Energy og Maabjerg Biogas leverandørforening giver et solidt udgangspunkt for at videreudvikle Maabjerg Biogas. Begge ejere har stærke visioner på, at vores udviklingsrejse skal baseres på sektorkobling og PTX for at kunne være med på den kommende værdiskabelse, som sker i krydsfeltet mellem landbrug og energiproduktion siger Claus L. Mikkelsen.
De ansatte på Maabjerg Biogas har allerede kastet sig ud i flere projekter.
Bl.a. Skal en slamlinje bygges om til gylle og der skal investeres i et opgraderingsanlæg. Og så skal den nye ledelse og medarbejderne jo også lige finde hinanden efter en periode med lidt tumult som handlet virksomhed.
Ny ledelse er fra lokalområdet
- Claus og jeg fandt hurtigt ud af, at vi har flere ting tilfælles. Vi har bl.a. arbejdet og rejst rundt i den arabiske verden. Claus er fra Mejrup og jeg fra Skave hvilke er to mindre byer i oplandet for Maabjerg Biogas. Ja vi har sågar gået på den samme skole med nogle års mellemrum.
- Man kan sige at Maabjerg Biogas nu er helt lokal, men med global betydning, nemlig biogassens bidrag til den globale grønne omstilling, slutter Mikkel S. Møller, driftsleder Maabjerg Biogas.
Christina Graaskov Ravn er sekretariatsleder i medlemsforeningen Bioenergy Denmark, en afdeling under Dansk Industri.
I Bioenergy Denmark arbejder man tæt sammen med medlemmerne om at varetage deres interesser inden for bioenergi, som bl.a. omfatter biomasse og biobrændstoffer med mere, og gør det både nationalt og på europæisk plan. Derudover har Christina også ansvaret for varmeområdet.
- Jeg startede i DI Energi tidligere på året og har brugt tid på at komme godt ind i arbejdet med Bioenergy Denmark og lære medlemmerne at kende. Inden jeg kom til DI, beskæftigede jeg mig med både klima, energi og forsyning i mit arbejde i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, og jeg er glad for fortsat at arbejde for den grønne omstilling, nu i samarbejde med DI’s medlemmer, udtaler Christina.
Når Christina ikke arbejder står den på tid med familien, gode bøger og en løbetur.
Efter en kort periode hos Vestjyllands Andel er Lars tilbage i sit gamle job.
I foråret skiftede Bioøkonomichef hos landbrugets videnscenter Seges Innovation, Lars Villadsgaard Toft, sit job ud med en nyoprettet stilling i Vestjyllands Andel.
Her blev han tildelt rollen som chef for den nye afdeling for bioressourcer i landbrugsvirksomheden.
Det blev imidlertid kun til tre måneder og nu er Lars Villadsgaard Toft tilbage i sit gamle job igen, efter moden overvejelse, oplyser han til bioenergiMAGASINET.
Biogas Danmark arbejder for at sikre omstillingen til et fossilt uafhængigt samfund.