Foto: Kiara Worth, UN Climate Change
Efter lange hårde forhandlinger også efter deadline blev man enige om det for Europa vigtige punkt, at man nu i fællesskab vil arbejde for at udfase fossile brændsler og brændstoffer.
Klimakrisen handler ikke kun om klima.
Det handler lige så meget om økonomi, fødevaresikkerhed, handel og sikkerhed. Det betyder, at der er enormt meget på spil for landene, og at de derfor ikke har råd til at gå på kompromis.
Så som så ofte før, er økonomi vigtigere end klima interesser.
For mange af verdens fattigste lande er det deres befolknings fremtid, der er på spil. Både her og nu, når akutte klimakatastrofer rammer, men også på sigt, hvor klimaforandringerne vil gøre mange områder direkte ubeboelige.
Men i Danmark kan vi jo også over tid blive ramt. Tænk, hvis hele Jylland var ved at blive opslugt af havet eller stod til at blive ramt af så høje temperaturer, at det var umuligt at blive boende.
Omstillingen væk fra fossile brændsler indgår i teksten, og der efterspørges handlinger i dette årti.
Aftalen indeholder også et mål for tredobling af vedvarende energi og fordobling af energieffektivitetsforbedringer inden 2030.
Det er langtfra den fart på, som videnskaben viser, vi har brug for. For at holde kloden på en opvarmning på 1,5 grader eller for den sags skyld 2 grader, så skal udledningerne af drivhusgas begynde at falde nu. Selvom det er aftalt at holde 1,5 graders-målet i spil, så er der ikke aftalt forpligtende reduktioner i 2030 eller en plan for implementering af netto-nul i 2050 og negative udledninger efter 2050. Det betyder, at 1,5 grader stadig er i spil, uden at vi efter COP28 kan siges at være helt på rette kurs.