luft

Stor erfaring med montage og vedligeholdelse af biogasanlæg gav Tylco opgaven, da Den Magiske Fabrikken i Tønsberg skulle til bunds i en rådnetank.

Når omrøreren er ved at være træt af sten og sand, eller der skal monteres en ny stålsilo på biogasanlægget, kan det være svært at vide, hvem man skal gå til. For der er ikke mange eksperter i branchen. En virksomhed, som kan løfte disse opgaver, er det danske firma Tylco, der har mere end 18 års erfaring på området. Både i og uden for Danmarks grænser.

Et af de lande, hvor Tylco senest har haft gang med et projekt, er Norge. I Tønsberg Kommune, som ligger syd for Oslo, ligger biogasanlægget Den Magiske Fabrikken, hvor man genanvender madaffald og husdyrgødning til biogas, biogødning og grøn CO2. Tylco har tidligere lavet montagearbejde for biogasanlægget, og i 2022 var det blevet tid til service.

haavard aarnes nilsen den magiske fabrikken-Tylco assisterede med arbejde på en rådnetank (bioreaktor) og udledning af sediment fra denne. Tankene består af præfabrikerede stålplader, der er boltet sammen. Tylco har stor erfaring med dette montagearbejde, da de har bygget disse tanke - foruden en række andre tanke, fortæller Håvard Aarnes Nilsen, projektleder hos Den Magiske Fabrikken.

Det oprindelige samarbejde mellem Tylco og Den Magiske Fabrikken opstod via en anbefaling fra kollegaer på et dansk biogasanlæg, som selv havde oplevet Tylcos ekspertise. Derfor kommer det heller ikke bag på Jens Tilma, medejer og salgsansvarlig hos Tylco, at der jævnligt kommer opgaver ind fra udlandet.

-Jeg tror da, at der bliver lagt mærke til os i udlandet. Og så er det lige meget om det er på dansk jord, eller andet sted vi laver arbejdet. Det er den samme høje kvalitet hver gang, fortæller Jens Tilma.

Nichebranche

Kvaliteten er altså i top, uanset hvor Tylco udfører arbejdet. Men hvordan kan det egentlig være, at et dansk firma udfører store opgaver hos biogasanlæg i hele Europa? Ifølge Jens Tilma er det en meget simpel forklaring.

-Det er lidt af en nichebranche. Så der er ikke ret mange, som kan det, vi kan. Så når biogas-virksomheder tager fat i os, så er det selvfølgelig fordi de ved, vi kan vores kram. Men også fordi de ikke kender andre, siger Jens Tilma, der uddyber, at Tylco typisk kan bortskaffe mere end 150 tons skidt i timen, når først operationen er i gang, fra tilstoppede biogasanlæg med sit store lager af specialudstyr.

Typisk varer en tømning af en biogasreaktor ifølge Jens Tilma fra ét og op til ti døgn, fordi Jens og teamet, har erfaringen på sin side. Og netop det faktum, at Tylco er et af de førende firmaer i en nichebranche, sætter firmaet i en interessant position. I Danmark er der ikke et andet firma, som både kan montere nye anlæg og lave fuld service med af- og påmontering af presenning eller stålplader, tømning af tank og service og udskiftning af sliddele. Omvendt er der heller ikke nok biogasanlæg i Danmark til, at man kun kan drive forretningen indenrigs. Derfor har det også været nødvendigt at få opgaver i udlandet.

-Der er jo altid en tank et sted, som har brug for noget service. Vi skal ned og tømme en tank i Tyskland snart, hvor omrøreren er knækket, så de skulle måske endda have haft fat i os lidt før, siger Jens Tilma, som opfordrer biogasanlæg til at tilkalde service-teamet før tanken stopper til for at undgå dyr nedetid på gasproduktionen.

Tylco skal dog ikke kun til Tyskland i den nærmeste fremtid. Man skal nemlig også en tur tilbage til Norge, og nærmere bestemt tilbage til Tønsberg Kommune.

-De løste opgaven godt - så godt, at de kommer tilbage til os om to uger for at lave lignende arbejde på nabotanken, foruden et reparationsarbejde på en anden tank, siger Håvard Aarnes Nilsen.

Lokation betyder ikke noget

Det er dog heller ikke fordi, at der er stor forskel mellem at udføre arbejdet i Danmark eller udlandet for Tylco. Derfor er det nemt for virksomheden at gå til en opgave uanset lokation. Man pakker simpelthen lastbilen med gassikkert specialudstyr, og får sammen med biogasanlægget de nødvendige tilladelser på plads.

jens tilma salgsansvarlig i tylco biogas service scaled-Der er lidt mere papirarbejde, og i nogle tilfælde som Norge, som ikke er et EU-land, er der også noget bureaukrati. Men arbejdet er det samme, siger Jens Tilma.

Jens Tilma fortæller dog, at opgaverne i udlandet altid er anderledes på ét punkt. Nemlig når det gælder den hyrede hjælp. Når Tylco eksempelvis skal udføre en kontrakt i Norge, så er det altid med lokale entreprenører ved deres side.

-Vi hiver altid lokale entreprenører med i projekterne. Vi kommer med vores erfaring og det vi kan, men alt uden om det går til de lokale, hvis det er muligt. Men vi har oplevet at skulle hyre dansk hjælp, da lastbiler med kraner ikke er noget de har så meget af i Tyskland, fortæller Jens Tilma.

Fakta: Tylcos internationale færden
Tylco har løst en lang række opgaver rundt omkring i Europa. Det gjorde sig specielt gældende efter finanskrisen, hvilket i en periode betød, at 80 procent af omsætningen kom fra internationale opgaver.

De fleste af de opgaver som Tylco udfører i Europa har været montage af siloer og biogastanke. Her har Tylco udført arbejde i store dele af Østeuropa og i lande som Frankrig, Tyskland, Norge og Holland. Selvom der har været flest opgaver med montage af tanke på biogasanlæg, så ligger fremtiden for Tylco i stor grad også i servicering af biogastanke.

Tylco har stor succes med at tømme biogastanke hurtigt med det medbragte specialudstyr, hvilket har betydet meget lidt nedetid for biogasanlæg. Opgaver med tømning af rådnetanke (reaktortanke) er hovedsageligt blevet udført i Norge, Tyskland og Danmark.

Annoncér

annoncer 215x100

Ram din målgruppe i
bioenergiMAGASINET

Hent medieinfo 2024 her

 

Brancheforeningen

biogasbranchen linko

Biogas Danmark arbejder for at sikre omstillingen til et fossilt uafhængigt samfund.