luft

niels flemming hansen
Niels Flemming Hansen (MF) indvier officielt anlægget.

Tillykke til Q8 Danmark A/S med landets første LNG-anlæg, som blev indviet den 27. januar af transportordfører Niels Flemming Hansen fra Det Konservative Folkeparti i Padborg.

"Der er dog behov for at kigge på afgifterne, hvis den flydende biogas skal være en del af den grønne omstilling af den tunge vejtransport," lød det da Susanne Dalsgaard Provstgaard fra DTK Group og Padborg Transportcenter gik på talerstolen.

Et vigtigt skridt i omstillingen af den tunge transport
I modsætning til Danmarks nabolande har transportsektoren herhjemme ind til i dag været frakoblet muligheden for optankning af LNG. LNG er et udbredt brændstof i den tyske transportsektor og er også bredt tilgængeligt i både Sverige og Norge. Sammenlignet med diesel udleder LNG-lastbiler op til 20 % mindre CO2e og eliminerer fuldstændigt udledningen af svovl.

Målsætningen for Q8’s investering i LNG-anlægget er at gøre det nemmere for de danske og nordeuropæiske lastbilfirmaer at investere i renere teknologi ved at gøre et mere klimavenligt alternativ tilgængeligt.

Makeen Energy har leveret anlægget i Padborg. Det er et fuldautomatisk anlæg og kræver intet personale – chaufføren kan selv fylde sin tank på få minutter. Stationen bliver leveret med et avanceret online overvågningssystem og vil kunne servicere alle typer af lastbiler.

På vej mod yderligere CO2e-reducering i den tunge transport
Anlægget er modificeret til at kunne skifte fra LNG til flydende biogas (LBG), som er et brændstof baseret på genanvendte biologiske ressourcer og dermed en grønnere energikilde. Et skifte fra LNG til LBG vil derfor være uden yderligere investeringer på anlægget eller for vognmænd.

En væsentlig fordel ved at kunne tilbyde LBG i fremtiden er, at produktionen af biogas er baseret på rest- og affaldsprodukter fra fx landbruget. Derved kan dele af den tunge transport skifte til et mere bæredygtigt alternativ, samtidigt med, at CO2e-udledningen reduceres både i transportbranchen og i de industrier, der leverer til biogasproducenterne.

Fakta

  • LNG består af naturgas som er kølet ned til -162°C, hvilket omdanner gassen til en væske
  • Denne proces reducerer naturgassens volumen til 1/600, hvorved det kan bruges som bl.a. brændstof til lastbiler og skibe
  • Sammenlignet med diesel udleder LNG op til 20 % mindre CO2e
  • LNG eliminerer svovludledningen, og mængden af skadelige sodpartikler reduceres markant.
  • Flydende biogas, også kaldet LBG (forkortelse af ”liquefied biogas”), er kemisk identisk med LNG. Desuden er det et fossilfrit alternativ.

Annoncér

annoncer 215x100

Ram din målgruppe i
bioenergiMAGASINET

Hent medieinfo 2024 her

 

Brancheforeningen

biogasbranchen linko

Biogas Danmark arbejder for at sikre omstillingen til et fossilt uafhængigt samfund.